Big Google is watching you

Big Google is watching youIn toenemende mate krijg ik de kriebels van zoekgigant Google.
Ik voel me toch een beetje over mijn schouder meegekeken, ik vind het creepy dat wanneer ik naar een afbeelding van een zonnebril zoek, ik op vervolgwebsites die ik bezoek advertenties van zonnebrillen te zien krijg.
Op het moment dat ik op de website baxshop.nl naar een microfoon aan het speuren ben, zie ik de komende weken overal advertenties van baxshop opduiken.
Ik zit er niet op te wachten dat ik (uiteraard per ongeluk) een niet- nader te noemen obscure website bezoek en vervolgens reklames (of gerelateerde zoekresultaten) van vibrators te zien krijg
(vooral ‘leuk’ als je je ouders op bezoek krijgt en je vader even achter je computer schuift om z’n email te checken).
Google slaat je zoek -en browsegedrag op onder het mom “dan kunnen we zoekresultaten in het vervolg beter op jouw specifieke behoeftes afstemmen”.
Niet alleen via hun eigen zoekmachine, maar misschien ook via hun eigen internetbrowser Chrome (ik heb daar geen harde bewijzen voor).
Het is al langer bekend dat google ook je gmail account doorzoekt voor relevante informatie. Hierdoor hebben ze je adresboek, je agenda en weten ze waar je interesses liggen en met wie je vaak contact hebt.
Maar het blijft daar niet bij. Google slaat ook locatiegegevens op van mobiele telefoons met Android. Apple is hiervoor op de vingers getikt en heeft aanpassingen gedaan, maar Google doet op dat gebied nog steeds waar ze zelf zin in heeft.
Wel is Google op de vingers getikt voor de Google Earth Streetview-auto’s die door je straat heen reden en de gegevens van je router op sloegen, wat zelfs tot personen herleidbaar was.
Google weet via Google Earth of Google Maps waar je vaak naartoe gaat en kan aan de hand van ip-adressen (en je adresboek van Android) achterhalen waar je woont.
Met Android hebben ze zelfs je hele adresboek, wil niet zeggen dat ze er wat mee doen, maar in het licht van Facebook die met zijn telefoon-applicaties adresboeken van telefoons kopieert, zou ik er niet gek van opkijken als Google dat ook doet.
Ook Google heeft tenslotte zoekapplicaties voor je telefoon (en niet alleen voor Android).
Met Google+, het social network van Google, wordt het wel heel eng.
Google weet dan echt alles van je: je interesses, je favoriete film, je vrienden, je adres, je geboortedatum, je telefoonnummer (youtube -onderdeel van google- vraagt tegenwoordig om je telefoonnummer), je rekeningnummer (via google- adwords schrijven ze geld van je rekening af), wie je website bezoeken (via Google Analitics meten ze bezoekersgegevens).
Google doorzoekt ook afbeeldingen, en via Google+ hebben ze sowieso je foto (en die van je vrienden).
Ze kunnen (gezichts)herkennings technologiën toepassen om afbeeldingen te kunnen matchen en weten hierdoor welk feestje je was, waar je op vakantie ging, wie je exen zijn en wie je kinderen.
Faceboek past al gezichtsherkening al toe, waarom Google (nog) niet?
Wat houdt identiteitsdiefstal nog tegen ?
Ze kunnen een paspoort op jouw naam laten aanmaken, bankrekeningen openen, leningen afsluiten, een tweede hypotheek op jouw huis.
En als Google zelf dit niet doet, wie zegt dat de vergaarde data door een hacker (eigenlijk cracker) niet een keer misbruikt wordt?
Hoe meer informatie vergaard wordt, hoe interessanter het wordt deze te stelen (en te gebruiken).
En dan te bedenken dat dit eigenlijk illegaal is, maar geen hond die er wat aan doet.
Als nederlandse burger mag je namelijk geen persoonlijke data (zoals adresgegevens) in het buitenland opgeslagen hebben. Maar met internet (en zijn webservers die God-weet-waar staan) zijn deze grenzen vervaagd.
Waar staan je gegevens eigenlijk: op welke computer, van wie is die computer en waar staat die computer ?
Met de nog-in-de-kinderschoenen-staande cloud-technologiën wordt het probleem alleen nog maar groter.
Een bekende uitspraak is ‘Big brother is watching you’, maar in dit geval is het “Big Google is watching you”, Google: je eigen oude vertrouwde zoekmachine.
Ik vind het eng worden, jij ?