Introductieziek – Part III : de queeste

Introductieziek - Part III : de queestePling-plong: email van mijn opleiding: “De introductie begint op ….”
Nee!
Je verzint het niet!
De meest opmerkelijke zin is wel “neem een bloemetjesjurk mee”, waarschijnlijk onder het motto: “we vertellen niet wat je gaat doen, maar neem wel je zwemspullen mee”.
Het enige legale excuus om mensen een bloemetjesjurk mee te laten nemen is, om er vervolgens niets mee te doen. Dat zou pas humor zijn, maar ik vrees dat men niet over zoveel humor en zelfspot beschikt.
“wat we precies gaan doen blijft nog geheim”: dat getuigd van een stukje egoïsme en zelfbescherming. Als ze vertellen wat ze gaan doen komt er niemand meer, omdat ze eigenlijk zelf diep van binnen ook wel beseffen dat het niet door de beugel kan.
Waar haal ik een hemelsnaam een bloemetjesjurk vandaan ?
Moet ik naar mijn moeder gaan ? Ze ziet me al aan komen: “mam, heb jij een bloemetjesjurk voor me ?”.
Dan vraagt ze zich op z’n minst af waar ik rond hang op zaterdag avond.
Hoe krijg ik haar dan op een humane manier uitgelegd dat het toch écht voor de introductie is ? En dat ik niet op een of ander Amsterdams travestieten festijn tot drag queen 2009 gekroond wil worden. (Dat handtasjes werpen schijnt nog een sport op zich te zijn).
Kun je een bloemetjesjurk kopen ? Bestaan die nog ? Zo ja, waar ?
In de jaren 70 zal het wel niet zo’n probleem geweest zijn, maar we zijn inmiddels 40 jaar verder.
Ik zie zo vaak mensen over straat lopen waarvan ik denk: “dat kan écht niet”, waar halen die mensen hun spullen vandaan ?
Als ik er een ga kopen … wat zeg ik dan ?
“Ik zoek een bloemetjesjurk”
“Is het voor je vriendin ?”
“nee, voor mezelf”
Bij “bloemetjesjurk” staat de verkoopster waarschijnlijk al te proesten en als ik dan als klap op de vuurpijl onthul dat ie voor mezelf bedoeld is, hebben ze helemaal wat om bij te praten in de kantine in de middagpauze.
Moet ik de brief van de introductie meenemen als bewijsmateriaal ? Alleen dan ligt het er weer zo dik bovenop dat het niet meer geloofwaardig is (dan lijkt het net of ik gisteravond nog even een briefje heb lopen tikken om met een goed excuus aan een jurk te komen).
Nee, ik ben er nog niet uit en zit me nog te beraden op de juiste tactiek.
Waar haal je zo’n ding vandaan ? Welke zelf respecterende winkelketen durft dit (nog) te verkopen?
En op welke afdeling moet je dan zoeken ?
Bij de afdeling van kleding die écht-niet-kan ?
En als ik dan in de winkel sta, moet ik er dan wat bíj kopen om de boel in evenwicht te brengen, zodat het niet lijkt alsof ik ALLEEN voor die jurk ben gekomen. Moet ik ‘m dan net zoals de Speeljongen zo’n beetje wegmoffelen tussen de andere tijdschriften alsof het de normaalste zaak van de wereld is en je elke dag een bloemetjesjurk koopt. En dan afrekenen met mijn gezicht strak in een plooi.
Waar zou ik kunnen kijken ?
Een soort verkoophoerenketen, die alles verkoopt wat los en vast zit, zolang er maar geld mee te verdienen valt.
Een winkel zonder enige vorm van assortimentsgevoel, richtlijn laat staan specialisatie of productkennis.
Zeeman ? Wibra ? Toch zat ik meer aan het kruidvat te denken!
Naast wekkers, snoep, zonnebrandcrème, hoofdpijnpillen, CD’s, speelgoed, foto’s, shampoo, computers, verzekeringen en reizen zullen ze toch vast wel bloemetjesjurken hebben ?
Sinds die toko in handen is van die Chinezen is, zijn ze behoorlijk de weg kwijt geraakt. Mijn hemel wat een zwijnenstal is het daar altijd.
Het doet me altijd denken aan zo’n overvolle turkse bazaar met allemaal tierelantijntjes.
Ze hebben ergens midden in een stad een bult puinzooi gestort, er 4 muren omheen gezet, aan de straatkant een kijkgat gemaakt en er Kruidvat boven geplakt.
Tussen de rotzooi kruipen ergens mensen die zich verkoopster noemen.
Het duurt niet lang meer of ze verkopen deze in de opruiming mee vanwege de economische crisis.
Ik kom er niet graag en ben ook altijd weer blij wanneer ik de winkel uit mag.
Alle verschillende verschillende kleuren en schreeuwende reclames, want van instore promotion zijn ze bij kruidvat ook niet vies: ze laten zich graag sponsoren door een cosmitica boer of pillendraaier.
Volgens mij maak ik me nu drukker om hoe ik aan een bloemetjesjurk kan komen dan om ‘m aan te trekken, gezien we waarschijnlijk met z’n tienen tegelijk in zo’n soepjurk door de binnenstad sjokken en dan het contrast niet meer zo groot is.
Of zal ik me van te voren al ziek melden? introductieziek dan wel te verstaan.